Mirjam RadhaKishun is 44 jaar, getrouwd met Michiel en moeder van 2 zonen Hugo (11 jaar) en Huib (9 jaar). Zij werkt als Opleidingsmanager Uiterlijke Verzorging bij het Nova College in Haarlem. Ze kwam een jaar geleden bij mij trainen en mediteren na een hormonaal consult. Ze ging van 33% vet naar 20% vet. Ze is daarmee het beste meisje van de klas. Haar commitment is uitzonderlijk en haar persoonlijkheid om van te houden. Ze sport en mediteert nog steeds bij mij en omdat zij degene van ons 2-en is die wel goed kan koken, is Mir exclusief en wekelijks de Foodblogger op mijn site van www.mabelvandendungen.nl Vandaag deel 3 – Garnalen op spitskool.
Wat eten wij vandaag…?
Wat zullen wij eten? Waar heb jij trek in vandaag? Heb jij een idee wat te eten vandaag? Waar heb ik trek in? Wat eten wij vandaag? Dagelijks stelde ik deze vraag. Iedere dag weer de supermarkt in met als resultaat een te volle kar met boodschappen met naast de kip, ook koekjes en chips. Want als je met deze vraag boodschappen gaat doen zijn je zintuigen gericht op kleur en koolhydraten. Vaak heb je honger of een onbekende trek in iets. Die beiden maken dat je brein vraagt om slechte koolhydraten. Voor je er erg in hebt grijpt je hand naar die leuke gekleurde rol koekjes, of zak chips, die wij voor het koken –ongemerkt- opeten om het hongerige brein te kalmeren.
In de bladen en boeken wordt geadviseerd om niet met een enorme trek te gaan winkelen. Het hebben van een boodschappenlijst en deze ook strikt volgen is vaak het tweede advies. Een ander advies is om een komkommer aan te zien voor een lekker gekleurd tussendoortje. Geprobeerd, maar komkommer is veel maar op momenten van trek is het verreweg een stiller voor mijn hongerige brein. Maar het beste advies dat ik kreeg was het samenstellen van een weekmenu en 1 keer per week naar de (super)markt gaan.
In het begin was het wennen. De vetfluisteraar (de bijbel) samen met 2 andere kookboeken, 1 kinderkookboek (kinderen mogen ook menu’s inbrengen) en mijn laptop was ik 2 uur bezig met het samenstellen van een weekmenu. Dat is nu gelukkig anders. De basis is kwark, groenten, verse kruiden, vlees en vis. De regel die ik heb is 2 visdagen, 3 kip dagen, 2 roodvlees dagen, Op visdagen eet ik zalm, makreel, haring, kabeljauw en of garnalen. Kip kun je op verschillende manieren bereiden, in de oven, stomen, wokschotel met groenten of burgers van maken. Makkelijk stukje vlees dat niet gaat vervelen. Op roodvlees dagen eet ik gehaktballen, stukje biefstuk en of tartaartjes.
De zoektocht zit hem in het vinden van leuke en makkelijk te bereiden recepten. Ik heb een passie voor kookboeken. Mochten jullie nog tips hebben, graag.
Garnalen op een bedje van spitskool
Ingrediënten:
- Grote garnalen
- knoflook
- Gember
- Spitskool
- Olijfolie / kokosolie
Spitskool wassen en in dunne reepjes snijden.
Grote garnalen “pellen”. Afspoelen en droogdeppen met keukenpapier. Gember en knoflook raspen. Door de knoflook te raspen behoud het meer smaak.
In een pan met dikke bodem, 2 eetlepels olijfolie/kokosolie met de knoflook en gember verwarmen. Zorg ervoor dat de knoflook/gember niet bruin wordt. Garnalen toevoegen en roeren. Als de garnalen hun glazige glans hebben verloren deze uit de pan halen. Vervolgens 1 eetlepel olijfolie/kokosolie in de pan. Spitskool erbij en roeren. Als het te hard gaat kun je ook 2 eetlepels water toevoegen. Deksel op de pan en laat de kool zachtjes garen. Als deze gaar is (ik vind knapperig het lekkerste) de garnalen er doorheen roeren.
Eet smakelijk.