Mirjam RadhaKishun is 44 jaar, getrouwd met Michiel en moeder van 2 zonen Hugo (11 jaar) en Huib (9 jaar). Zij werkt als Opleidingsmanager Uiterlijke Verzorging bij het Nova College in Haarlem. Ze kwam een jaar geleden bij mij trainen en mediteren na een hormonaal consult. Ze ging van 33% vet naar 20% vet. Ze is daarmee het beste meisje van de klas. Haar commitment is uitzonderlijk en haar persoonlijkheid om van te houden. Ze sport en mediteert nog steeds bij mij en omdat zij degene van ons 2-en is die wel goed kan koken, is Mir exclusief en wekelijks de Foodblogger op mijn site van www.mabelvandendungen.nl Vandaag deel 7 Een Japanse knipoog.
Vis eten is gezond. Het advies is om 2 keer per week lekkere vette vis te eten. Maar wat is vette vis en waarom is het zo gezond voor je? Het vet in de vis is de gezonde variant van het vet genaamd onverzadigbare vetzuren. Onverzadigbare vetzuren hebben een positief effect op de cholesterol in ons lichaam. Dit kan hartkwalen en of verstopte aderen voorkomen – om maar wat te noemen -. Daarnaast is het een vet dat een positief effect heeft op de happy hormonen in ons lichaam. Mensen die vaak vette vis eten zijn blijer, vrolijker en positiever van geest – blijkt uit onderzoek -. Aangezien ik graag blij door het leven ga, is dit voor mij een reden om minimaal 2 x per week lekkere vette vis te eten.
Wat eet ik dan zoal? Haring, zalm, makreel, paling en niet te vergeten lekkere sardientjes. Ook witvis is heerlijk. Kabeljauw uit de oven gestoofd met tomaten, selderij en venkel. Lekker als maaltijd en afgekoeld ook als tussendoortje.
Mijn favoriete is zalm uit de oven met shiitake paddenstoelen. Snel en eenvoudig recept.
Japanse knipoog.
Ingrediënten
(Voor 1 persoon)
– 1 bakje shiitake
– 1 zalmfilet met huid
– 1 eetlepel Japanse soja saus (zonder suiker)
– 1 stukje gember (mag, moet niet)
– 1 bosje lente-uitjes
– 1 eetlepel sesamzaadjes
– Scheutje olie (olijf of kokosolie)
ZALM:
Verwarm de oven op 190 graden.
Bestrooi de zalm – in een ovenblik- met de sesamzaadjes en plaats 5-10 min in de oven. (gaartijd naar keuze). Als ik trek heb in een knapperig korstje plaats ik de zalm onder de grill.
SHIITAKE:
1 scheutje olijfolie in de pan en voeg de shiitakes en geraspte gember toe. Blijven roeren totdat de shiitakes er “glazig” uitzien. Soms is het nodig om nog een scheutje (olijf)olie toe te voegen. Wil je dat niet doen, dan is een scheutje warmwater ook goed. Voeg als laatste de soja en de lente-uitjes toe. Roer alles nog even goed door en klaar is Kees.
Lekker hierbij is ook broccoli, gewokte spinazie, baby gems en of paksoi.
Broccoli roosjes stomen (4 minuten). Na het stomen toevoegen aan de shiitakes voordat de soja en lente-uitjes worden toegevoegd. Hetzelfde geldt voor paksoi en of baby gems.
Experimenteer!
Geniet en eet smakelijk!
Liefs Mir