We willen allemaal gelukkig, fit, sexy en energiek oud worden. Maar hoe doe je dat? Daarom schrijft Inner Health Expert Mabel van den Dungen elke week een ‘Zo word je lekker oud’-aanbeveling gebaseerd op 1 van de 9 Blue Zones principes. Deze week schrijft ze over voeding. En wel het Paleo Principe.
Achtergrond Blue Zones
Onderzoeksjournalist Dan Buettner onderzocht samen met een team van The National Geographic gebieden waar mensen heel oud worden en gelukkig zijn. Ze kwamen er achter dat deze mensen grote overeenkomsten vertoonden in hun leefgewoonten. Hij noemde dit de ‘Power 9′. En deze overeenkomsten leiden in die gebieden tot een tien keer hoger percentage 100-jarigen dan in de Verenigde Staten. De Blue Zones liggen in Okinawa (Japan), Sardinië (Italië), Loma Linda (Californië), Nicoya (Costa Rica) en Icaria (Griekenland).
Wat moet je doen om 100 jaar te worden, oftewel wat zijn de Power 9 volgens Van den Dungen:
- Sport regelmatig
- Heb een levensmissie
- Ontspan
- Verlaag je calorie-inname
- Eet overwegend bonen en groente
- Drink rode wijn
- Koester je familie
- Wees onderdeel van een community
- Wees en heb goede vrienden
Aflevering 1: ‘Nee, je mag geen brood. Ook geen bruin. Sorry!’
Heb je eerdaags een vrije dag en wil je best wel wat tijd investeren in je gezondheid. Zodat je weer lekker kunt slapen, energie hebt, zin in seks, vet verliest, spieren kweekt en zoveel levenslust krijgt dat je weer over de daken kunt en wilt springen? Bekijk dan de lange versie van mijn held en Paleo guru Robb Wolf over alle Paleo ins en outs.
Maar wat predikt onze Robb Wolf dan? Onze Robb had om het in Jip en Janneke taal te zeggen last van tarwe. En zijn ouders hadden dat eigenlijk ook al. En zelfs in die mate dat ze er aan zijn overleden. Het was dus eigenlijk een genetische bepaalde queste van Robb naar gezonde voeding. Maar ik durf te stellen dat bij de gemiddelde Nederlander 75 % van alle gezondheidsklachten klachten gerelateerd zijn aan gluten-intolerantie. Bij Robb Wolff dus ook. Hij was zelf eerst een topsporter, maar binnen een paar jaar verschrompelde hij op onverklaarbare wijze van wereldkampioen gewichtheffen in een rozijntje. Hij ging ziekenhuis in en ziekenhuis uit en kwam tenslotte terecht bij zijn mentor prof. Loren Cordain, tevens auteur van het boek Paleo Diet For Athletes. Het verhaal laat zich verder makkelijk raden. Robb ging leven en trainen volgens prof Cordain’s Paleo filosofie en is nu retegezond en zelf een van de grootste Paleo guru’s. Uiteraard met goedvinden van prof. Cordain.
En wat is dat Paleo nou?
De Paleo mannen zeggen ‘Alles wat vliegt, kruipt, zwemt en geen barcode heeft, moet je eten’. Dus geen zuivel, geen bonen, geen tarwe, geen snoep, frisdrank en andere McDonald’s achtige varianten. Want een kipnugget, heeft totaal niets meer met een kip te maken. Sorry, meneer McDonald’s. De bedoeling is dus dat je vis, vlees, kip groenten en noten eet. Elke maaltijd moet een eiwitmoment zijn en dat eiwitmoment combineer je altijd met groente. Je eet je dus scheel aan groenten bij het Paleo dieet om je lichaam zo basisch mogelijk te krijgen en te houden. De makkelijkste manier om te testen of jouw lichaam basisch is, is om bij de drogist strips te kopen waar je overheen kunt plassen en meteen kunt aflezen of je basisch of alkalisch bent.
Kans op verzuring en ziektes?
Doordat je zoveel dierlijke eiwitten binnenkrijgt bij het Paleo dieet, bestaat de kans dat als je niet voldoende groente eet, je verzuurt, dus alkalisch wordt. De juiste ph waarde is 7,6. Een ander fantastische bijkomstigheid van het eten van al die groente is dat je lichaam zo basisch is dat zelfs de meest heftige ziektes geen voet aan de grond kunnen krijgen omdat ziektes een zuurstof arme en zure omgeving nodig hebben om in te gedijen. En laat je nou juist zuurstofrijk en basisch worden van het Paleo dieet. Waarom ziekenhuizen precies het tegenovergestelde soort voeding serveren zoals suiker, wit brood en pudding waar mensen direct van verzuren, is voor mij dan ook een eeuwig raadsel.
Spieren of bodypudding; that’s the question
Maar Robb Wolff wil natuurlijk wat met al die overmatige eiwitten en dat is spierweefsel. Je lichaam heeft eiwitten nodig om spierweefsel aan te maken. Een leuke bijkomstigheid van al die spieren is weer dat zowel je vetverbranding en je metabolisme in rust al hoger liggen dan een persoon zonder spierweefsel, omdat je lichaam meer energie nodig heeft om spieren te onderhouden dan vet en dus meer calorieën verbrandt.
En hier komt het Paleo principe dan ook overeen met regel 4 van de Blue Zone; beperk je calorie-inname. Dat doen ze bij Paleo ook, maar ze vervangen die lege koekcalorieën door de juiste calorieën, zoals bijvoorbeeld het eten van de juiste vetten (noten, avocado’s) en bakken in kokosvet. In verhouding krijg je dus minder calorieën binnen, maar wat je eet is hoogwaardig, voedend en leven verlengend.
* Paleo verschilt van de Power 9, dat overwegend vlees aanraadt en absoluut geen bonen, terwijl de Power 9 zegt: eet overwegend bonen en groente en slechts 2 x in de week vlees.