Ook zo’n overvol leven? En betrap je jezelf erop dat je soms op halve kracht presteert en een tikkie uil balans bent? Journalist Fleur Baxmeier heeft er genoeg van en gaat met zichzelf aan de slag. Doel: inner health en meer energie, door de mentale wasstraat.
Wat belooft het?
Als eerste Inner Health Expert’ van Nederland introduceert Mabel van den Dungen de Inner Health Method’: een totaalaanpak van lichaam, geest en ziel die je intern en extern een boost zou moeten geven. Want, zo zegt Mabel: “Als je op één vlak uit balans bent, heeft dat een groot effect op de andere twee. Zie het maar als een tafel met drie poten. Als er eentje wegvalt, kukelt de hele tafel om.”
Hoe werkt- het?
De basis van het hele plan is hormonal profiling, ofwel: het bepalen van je hormoonprofiel. Het is voor mij geheel nieuwe materie, maar een verstoorde hormoonhuishouding schijnt funest te zijn voor je mentale én fysieke gezondheid. Denk aan klachten als: vermoeidheid, overgewicht, somberheid en moodswings. Zaak dus om dit zo snel mogelijk op orde te krijgen met een op maat gemaakt voe-dingsplan, work-outs, coaching en meditatie.
Wat houdt het in praktijk in?
Dat ik op een zondagmiddag in mijn doorschijnende onderbroek en beha – what was I thinking – tegenover trainer Patrick sta, die mijn vet meet met iets wat nog het meest lijkt op een martelwerktuig uit de middeleeuwen. Qua pijn valt het gelukkig mee en – hoezee! – ik blijk het vetpercentage van een atleet te hebben. Best goed voor een niet-sporter. Nadat ik online een gigantische vragenlijst heb ingevuld (Heeft u last van opboeren?’ ‘Slaat u maaltijden over?’ Heeft u last van acne?’) blijk ik op het hormonale vlak toch een disbalansje te hebben. Het betreft mijn oestrogeengehalte, beter bekend als het ‘vrouwelijke hormoon’. De symptomen (variërend van prikkelbaarheid en slaap-problemen tot nervositeit) komen me inderdaad bekend voor, maar nieuwsgieriger ben ik naar de oorzaken én natuurlijk de remedie. Een oestrogeen-disbalans blijkt veroorzaakt te worden door onder meer alcohol (betrapt!), de pil (schuldig!), body-piercings (idem dito), overmatig gebruik van suikers (chocolaatje, iemand?) en voedingstekorten (groente en fruit zijn niet mijn ding…).
De oplossing schuilt ‘m in gezonder eten (mijn gebruikelijke vijf blikjes cola light per dag laten staan en zes keer (!) per dag iets van eiwitten en vet eten), hormoonsupplementen slikken, regelmatig trainen (al weet ik niet direct wat ‘split squats’en death lifts’ zijn) en minstens één uur per dag bewegen (fietsen, zwemmen, tuinieren). Met Mabel neem ik telefonisch de hele zwik nog even door en there I go: aan de slag. Mabels advies om de dag te beginnen met gewokte gamba’s (help!) laat ik voor wat het is, maar de plakjes kipfilet en avocado’s zijn in de weken die volgen niet aan te slepen. Ik laat hormoonsupplementen aanrukken, beweeg elke dag braaf een uur (hardlopen blijkt minder erg dan ik dacht) en ik snak naar cola light en een boterham met kaas, maar weet me te beheersen. En daar lijken mijn hormonen blij mee te zijn, want na een week voel ik me al minder vaak leeg-getrokken en wazig. Sterker nog; ik ben alerter dan ooit, de hele dag helder en bruis van de energie. Maar echt!
Voor en nadelen?
Het programma is enorm toegankelijk en goed onderbouwd. Je kunt zelf kiezen wat je wel (trainen, gezond eten) en niet (in mijn geval mediteren) wilt doen. Maar wil je effect boeken, dan zul je je leefstijl behoorlijk moeten omgooien. Compleet met grote garnalen als ontbijt.
Wat is de conclusie?
Het ‘geheim van de methode is dat je na twee afspraken al precies weet wat je moet eten, hoe je moet trainen en of je iets van hormonen moet slikken. Heerlijk overzichtelijk voor drukbezette types als ik. Mijn ervaring is dan ook dat de Inner Health Method een supersnelle manier is om je leven weer op orde te krijgen — maar je moet er wél wat voor over hebben.
Zelf doen?
Bekijk zelf welke sessies, meditaties of trainingen je wilt volgen. Meer informatie: www.mabelvandendungean.nl.
Kosten?
De eerste twee sessies heb je al voor €75,- in de pocket.