‘Oh, ik lijk wel een crimineel’, zegt Laura. Ze zit een beetje te kokhalzen. Ze vindt de wattenstaaf aan de binnenkant van haar wang vies. Niet dat er echt iets aan de hand is hoor. Dat staafje gaat je mond in en hopla er weer uit. Maar goed, wie ben ik om te zeggen waar je van mag kokhalzen en waarvan niet?
‘Ik ben zo benieuwd wat eruit komt?!’, roept ze! ‘Ik ook!’, zeg ik direct terug. Lautje laat een DNAFit test doen. DNAFit is een test die op basis van je wangslijm analyseert tot welke van de 45 genetische varianten jouw lichaam behoort. Op basis van die gegevens wordt er een sport- en voedingsplan voor je samen gesteld waardoor je optimaal kunt trainen en herstellen.
‘En als nou blijkt dat ik spieren aanmaak zonder te trainen? Dan hoef ik nooit meer met jou te sporten!’ Ik kijk even opzij om te zien of ze het serieus meent. Want met Laura weet je dat nooit. Ze heeft overal zo haar eigen theorieën voor.
Wat ik zelf veel belangrijker vind, is of het allemaal wel een beetje klopt wat ze beloven. Want in de flyer staat zwart op wit dat het wetenschappelijk bewezen is. ‘Het DNAFit gen panel is gebaseerd op honderden (openbare) gepubliceerde onderzoeksrapporten. Enkel de beste gen varianten zijn opgenomen in onze test nadat deze zijn onderworpen aan het strenge protocol van de DNAFit Scientific Advisory Board’. Het klinkt in ieder geval wel serieus.
We moeten twee weken wachten voordat Laura haar uitgebreide rapport per mail terugkrijgt. Eerst kijkt Laura een beetje sip naar de hoeveelheid tekst. ‘Ik wil gewoon precies weten wat ik moet eten Ik begrijp dat ze dat in deze test zoekt. Maar het is de bedoeling dat je op basis van deze informatie over jouw genen samen met je personal trainer of met personal trainers van DNAFit je eigen optimale schema samenstelt. Bij de voedingsadviezen staat dat Laura extra vitamine K en Selenium moet slikken en dat ze gevoelig is voor gluten. Verder staat er dat ze slecht herstelt van alchohol en dat ze meer krachttraining moet doen dan conditionele trainingen.
Ik zeg een mooi rapport voor als je nog niet heel veel over je eigen lichaam weet. Het vertelt je helaas niet wat je precies moet eten. Maar het geeft je dus wel waardevolle informatie over wat je eventueel tekort hebt en waar je gevoelig voor bent.
‘Ik vind het wel fijn dat ik beter meer krachttraining kan doen dan cardio. Want ik vond hardlopen toch altijd al stom!’, zegt Laura vervolgens.
Ik val zowat van mijn stoel! Ik probeer Laura al maanden uit te leggen dat door teveel hardlopen je stresshormoon cortisol stijgt en dat je daar juist vetophoping van op je buik krijgt. Dus door je lichaam veel stress te geven reageert het met vetophoping op een bepaald gebied. Met hardlopen en spinning is dat op je buik. Terwijl dat natuurlijk het laatste is wat je wilt. Het leuke is dat je dus uit deze test kan halen of je daar wel of niet gevoelig voor bent. Dus alle mensen die deze test niet doen, kijk maar eens naar je buik om te zien of je daar vet aan het kweken bent door overmatig cardio!
‘We gaan gewoon door met waar we mee bezig waren Lau! Kettlebell voor de vetverbranding en het conditionele interval stuk. Deadliften en squaten voor je algehele kracht, buikspieren en Braziliaanse billen.’, zeg ik
Lau knikt afwezig terwijl ze door de uitgeprinte informatie bladert.
Ze kijkt een beetje sip als ze zegt: ‘Ik kan dus slecht tegen alcohol. Daarnaast zijn vetverbrandingssupplementen en koffie dus ook niet goed voor mijn systeem. Sommige dingen had ik liever een beetje in een grijs gebied gelaten. Want nu kan ik mijzelf niet meer in de maling nemen’.
Ik zeg een geslaagde test.